Beste vrienden van Pro, misschien vroegen jullie je af of we nog in bed lagen met verkiezingskoorts, of dat we al in winterslaap gegaan waren na de inspanningen van de voorbij weken J Neen hoor, maar nadat we onze kiezers bedankt hadden, hebben we bewust wat radiostilte bewaard. Hier kan je lezen waarom.

Positieve samenwerking over partijgrenzen en openheid waren twee belangrijke verkiezingsbeloften van Pro1840. Om de mogelijke samenwerking (eerste belofte) alle kansen te geven, hebben we tot nu toe geen commentaar gegeven op de coalitievorming. Maar gezien de christendemocratische coalitie (LWD, CD&V en Groen) intussen definitief is, is het tijd om onze tweede belofte (openheid) na te komen. Daarom zetten we graag de feiten op een rij waar wij vanaf zondagmiddag 14 oktober bij betrokken waren.

 • Zondag 14/10 rond 16u: telefoon van LWD met de vraag of we bereid waren om elkaar eventueel later op de dag te zien, waar we bevestigend hebben op geantwoord.
  Daar is geen vervolg op gekomen.
 • Zondagavond 14/10 rond 18u: Contact met N-VA (om te horen of wij al iets wisten), en zelf contact genomen met CD&V en Groen. Deze twee gaven een gelijkaardig antwoord: ze wilden telling afwachten.
 • Zondagavond 14/10 rond 20u: de telling was duidelijk niet afgewacht – bericht dat coalitie getekend was.
 • Zondagnacht 14/10 0u30: Bericht van Groen dat 13 zetels zeer krap is en dat we nog moesten wachten.
 • Dinsdagmiddag 16 oktober: vraag LWD om elkaar te zien.
 • Dinsdag 16/10, 18u45 afspraak. Voorstel van LWD dat Pro1840 zou toetreden tot de coalitie en dat wij voorzitter gemeenteraad zouden krijgen.
 • Woensdag 17/10: bijeenkomst Pro1840. Beslist om niet op het voorstel in te gaan. De redenen hiervoor waren:
  Omdat we niet van in het begin betrokken zijn en mathematisch niet nodig zijn, vreesden we om te eindigen als vijfde wiel aan de wagen. We hebben ook geen garantie op inhoud. Uit de vergelijking van onze programma’s en zoals gebleken in de debatten zijn er raakpunten, maar toch ook wel enkele belangrijke verschillen. Om dat eventueel te kunnen overbruggen, is het essentieel dat we op alle beslissingen kunnen wegen.  Maar in het voorstel is dat niet zo. Als voorzitter van de gemeenteraad heb je wel zicht op de dossiers die in de raad komen, maar zit je niet mee aan tafel als de dossiers beslist worden (in het college). Bovendien komen 70-80% van de beslissingen niet eens in de raad aan bod, maar enkel in het college.Kortom, het voorstel gaf onvoldoende garanties dat we een meerwaarde kunnen zijn. En er bij horen om er bij te horen is nooit de doelstelling geweest van Pro1840.
 • Donderdag 18/10: ons antwoord bezorgd aan LWD via telefoon (voicemail) en daarna ook via mail. We hebben het ook gemaild naar Groen en CD&V. Van niemand hebben we tot op vandaag daar een reactie op gekregen.
Conclusie

Ook al waren wij zoals vele Londerzelenaren gechoqueerd door de manier waarop alles verlopen is, ook al hadden we weinig geloof dat deze christendemocratische coalitie een toekomstgericht, progressief beleid zou kunnen voeren, hebben we toch steeds de deur open gehouden in het belang van onze gemeente. Maar sindsdien is geen enkel hoopvol signaal gegeven. En omdat de geruchten blijven circuleren dat wij toch nog zouden deelnemen, willen we met deze communicatie duidelijk maken dat dit voor ons geen optie meer is.
Maar onze beloftes blijven natuurlijk ook nu gelden. We zullen dus de volgende 6 jaar in de gemeenteraad de voorstellen beoordelen op hun inhoud, we zullen een constructieve en positieve oppositie voeren, en hierover in alle openheid blijven communiceren.